《2025年中考英语阅读理解专项训练及答案(4)》

A museum worker found in Argentina a fossil(化石) of a kind of meat-eating dinosaur named

Guemesia.It is the first time that this kind of dinosaur has been discovered. It, possibly a young one, lived about 70 million years ago before an asteroid(小行星)hit the Earth,which killed about three-quarters of the Earth's species including the dinosaurs.

The fossil of the dinosaur was discovered in Argentina's northwestern Salta province. Researchers named the dinosaur Guemesia, which was taken from Argentine independence hero Martin Miguel de Guemes and the museum worker Javier Ochoa.

The dinosaur likely belongs to a group of meat-eating dinosaurs called abelisaurus. It walked on two legs and had only small and weak arms. The short arms may have forced Guemesia to depend on its powerful head to fight with itsenemies. "It's quite different from other meat- eating dinosaurs. So this allows us to understand that we're dealing with a totally new kind of dinosaur, " said Federico Agnolin, the lead author of a study on the dinosaur and a researcher at Argentine national science council CONICET.

"We know it had a very sharp sense of smell and was short-sighted," said another researcher Alexander Lazarus. "It would have walked upright on its large feet, with its strong head leading the way. Some scientists think that could mean the animal hunted other animals with its head."

According to other research and studies on dinosaurs, the abelisaurus lived in what is now Africa, South America and India. And before the finding of Guemesia, many fossils were dug up in Argentina—nearly all of them in southern Patagonia, far from Salta province. Therefore, researchers said that this discovery adds to Argentina's reputation(声誉) as a treasure trove(宝库) of fossils of dinosaurs.

1.F	From I	Paragrapl	า 1	, we can	know	Guemesia	
-----	--------	-----------	-----	----------	------	----------	--

A. was unknown to people before

B.was younger than other dinosaurs

C.was a very common kind of dinosaur

D. was the first meat-eating dinosaur to be discovered

https://www.dancidi.com/

3. What made Guemesia different from other meat-eating dinosaurs?

2. Who discovered the fossil of Guemesia first?



A. Alexander Lazarus.

B. Federico Agnolin.

D. Martin Miguel de Guemes.

C. Javier Ochoa.

A. The strong head.
B. The short legs.
C. The long arms.
D. The large feet.
4. What do the underlined words "this discovery 3 in the last paragraph
refer to?
A. The discovery of Guemesia.
B. The discovery of meat-eating dinosaurs.
C. The discovery of dinosaurs in southern Patagonia.
D. The discovery of dinosaurs with good sight.
5.The writer writes this passage in atone(语气).
A.humorous B.surprising C. serious D. proud
答案解析:
1.A. was unknown to people before
第一段中提到"It is the first time that this kind of dinosaur has been discovered.",意思是这是这种恐龙首次被发现,因此可以推断出Guemesia之前是人们不知道的,选项A正确。



2.C. Javier Ochoa.

在第三段中提到,恐龙化石是在阿根廷西北部的萨尔塔省发现的,研究人员将这种恐龙命名为Guemesia,这个名字来自阿根廷独立英雄Martin Miguel de Guemes和博物馆工作人员Javier Ochoa。因此,可以推断出是Javier Ochoa首先发现了Guemesia的化石,选项C为正确答案。

3.A. The strong head.

第四段中提到,"这种恐龙可能属于被称为阿贝力龙的食肉恐龙群。它用两条腿走路,只有又小又弱的胳膊。短小的胳膊可能迫使Guemesia依靠它强大的头部与敌人战斗。"因此,Guemesia与其他食肉恐龙不同的是它强大的头部。

4.A. The discovery of Guemesia.

最后一段中提到"Therefore, researchers said that this discovery adds to Argentina's reputation as a treasure trove of fossils of dinosaurs.",意思是"因此,研究人员说,这一发现为阿根廷作为恐龙化石宝库的声誉增添了光彩。"根据上下文可知,this discovery指的是Guemesia的发现,因此答案为A。

5.C. serious

文章主要介绍了新发现的恐龙化石Guemesia,介绍了其特点和研究意义,内容比较严肃,没有幽默、惊讶或自豪的语气,因此选择C,即严肃的语气。