

《2025年中考英语阅读理解专项训练及答案18篇》

2025年中考英语阅读理解专项训练及答案(1)

David Bennett,an American man who received a genetically-modified(转基因的)pig heart in transplant(移植) surgery, died on Tuesday, March 8,2022. The hospital said he was doing well at first after the operation but his condition became worse several days later.

Doctors from the university of Maryland Medical center performed the operation after receiving special agreement from the U.S. government for it. The operation took seven hours. It is the first time that this has happened and proved an animal heart can survive in a human.

Before the operation.Mr Bennett was very ill and had spent the last several months in bed on a life support machine. The doctors said giving him the pig's heart was the only chance of keeping him alive.Bennett said to doctors the day before the operation. " It is either to die or to do this transplant. I want to live. I know it's a shot in the dark.but it's my last choice. "

Scientists had changed the genes(基因) of the pig so its heart would be more suitable for a transplant into a human. It was performed by firm Revivicor, which also supplied the pig used in a kidney transplant on a brain-dead patient in New York in October.

Scientists have been researching pig-organ transplants for years. They said although Mr Bennett died, this still could bring the world one step closer to solving the organ shortage(短缺)problem ".About 110,000 Americans are now waiting for an organ transplant, and more than 6,000 patients die each year before getting one. David Bennett Jr.s said, ""We are grateful for every innovative moment, every crazy dream, every sleepless night that went into this historic effort. We are optimistic and believe this story is the beginning of hope and not the end."

- 1. What can we learn from the first two paragraphs?
- A. The government supported the operation.
- B. Doctors did the operation on March8,2022.
- C. Bennett didn't feel well at first after the operation.
- D. Bennett's death showed animal hearts can't survive in humans.



- 2. What does the underlined part "a shot in the dark "probably mean?
- A. A shame.
- B. An accident.
- C. An operation.
- D. A try.
- 3. What did the firm Revivicor do?
- A. It changed the pig's genes.
- B. It created a man-made kidney.
- C.It performed the heart transplant.
- D. It saved many brain-dead patients.
- 4. Why do scientists research pig-organ transplants according to the text?
- A.To solve the organ shortage problem.
- B. To reduce the cost of heart transplants.
- C. To develop genetically-modified technology.
- D. To provide a new choice for brain-dead patients.
- 5. Which word can best describe David Bennett Jr.'s attitude(态度)?
- A. Careless. B. Doubtful.
- C. Confident. D. Uncertain.

答案解析:

1. A. The government supported the operation.

解析:根据第二段中的 "Doctors from the University of Maryland Medical Center performed the operation after receiving special agreement from the U.S. government for it." 可以得知,医生们在得到美国政府的特别许可后进行了手术,说明政府支持这次



手术。

2. D. A try.

解析:根据画线部分的前后文 "It's my last choice." 可以推断,"a shot in the dark" 意味着在没有把握的情况下尝试,所以答案是 D。

3. A. It changed the pig's genes.

解析:根据第四段中的 "It was performed by firm Revivicor, which also supplied the pig used in a kidney transplant on a brain-dead patient in New York in October." 可以得知, Revivicor 公司提供了用于移植的转基因猪,所以答案是 A。

4. A. To solve the organ shortage problem.

解析:根据最后一段中的 "Scientists have been researching pig-organ transplants for years. They said although Mr Bennett died, this still could bring the world one step closer to solving the organ shortage problem."

可以得知,科学家研究猪器官移植是为了解决器官短缺的问题,所以答案是 A。

5. C. Confident.

解析:根据最后一段中 David Bennett Jr. 的话 "We are grateful for every innovative moment, every crazy dream, every sleepless night that went into this historic effort. We are optimistic and believe this story is the beginning of hope and not the end." 可以看出他对这次尝试持乐观和自信的态度,所以答案是 C。

2025年中考英语阅读理解专项训练及答案(2)

Japan recently showed the world's first Dual- Mode Vehicle(双模车, DMV). It is a vehicle that runs both on roads, like a bus, and on railways, like a train.

The special bus-train vehicle was showed last month in the town of Kaiyo. The mini-buslike vehicle didn't win anyone over with its looks,but it really interested many people for its usefulness. It runs with normal rubber tires on the road. But when it needs to change into a train, a pair of steel wheels drops down from the bottom of the vehicle. Changing between a bus and a train takes only about 15 seconds.

"This DMV can reach the local people as a bus and carry them onto the railway as well, "Shigeki Miura,CEO of Asa Coast Railway said. "Especially in the countryside where most people are over 65, we expect it to be a very good form of travel."

The DMV has been in the works for over ten years. And the local government hopes that



it will not only improve the lives of local people but also have more tourists come to see the special vehicle in person.

The vehicles come in different kinds of colors. They can carry up to 21 passengers and run at a speed of 60 km/h in train form, and up to 100 km/h as a bus.

Shigeki Miura said he believed that the unusual vehicle could help small towns like Kaiyo with an aging and dropping population, where the traditional transportation companies are not easy to make money. The special vehicle will soon cover part of the coast of Shikoku island, connecting several towns and offering riders exciting tours along the coast.

- 1.What can we know about the DMV?
- A. It looks really beautiful.
- B.It can be used as both a bus and a train.
- C. It looks like a small train.
- D. It is cheaper than other vehicles.
- 2. Why did many people have great interest in the DMV?
- A. Because of its looks.
- B. Because of its speed.
- C.Because of its price.
- D. Because of its usefulness.
- 3. What does the local government hope to do?
- A.Sell more DMVs to other countries.
- B. Call on more people to come to live in Kaiyo.
- C.Make more useful and cheaper DMVs.
- D. invite more people to visit the DMVs in Kaiyo.
- 4. Which of the following is TRUE about Shigeki Miura's idea?



- A. The DMV will soon cover all towns in Japan.
- B. The DMV comes in only one kind of color.
- C. The DMV is fitter for little towns than traditional forms of transportation.
- D. The DMV can make less money than traditional forms of transportation.

5. What is the writer's purpose of writing this passage?

A. To introduce a special vehicle.

B. To tell the story of a small town in Japan.

C.To show the popularity of DMVs.

D. To compare different forms of transportation.

答案解析:

1. B. It can be used as both a bus and a train.

解析:文章第一段明确提到,这种双模车既可以在路上像公交车一样运行,也可以在 铁路上像火车一样运行。

2. D. Because of its usefulness.

解析:文章第二段提到,尽管这辆车在外观上没有赢得任何人的青睐,但其实用性却 引起了人们的极大兴趣。

3. D. Invite more people to visit the DMVs in Kaiyo.

解析:文章第四段提到,当地政府希望这不仅能够改善当地人民的生活,还希望有更 多的游客亲自来观看这种特殊的车辆。

4. C. The DMV is fitter for little towns than traditional forms of transportation.

解析:文章最后一段Shigeki Miura提到,这种特殊的车辆可以帮助像Kaiyo这样的小城 镇,那里人口老龄化,传统交通公司不易盈利。

5. A. To introduce a special vehicle.

解析:全文都在介绍这种特殊的双模车,包括它的功能、外观、实用性以及它对当地



的影响,因此作者的目的是介绍这种特殊的车辆。

2025年中考英语阅读理解专项训练及答案(3)

On March 20, 2021,the Sanxingdui Ruins site(三星堆遗址)in Guanghan,Sichuan, drew the world's attention. Chinese experts announced that they have found more than 500 cultural relics(文物) which can date back over 3,200 years in six pits(坑) at the site. The relics include bronzeware, gold and bronze masks, ivory and others.

The SanxingduiRuins, which were first discovered in 1929, are believed to be the remains(遗迹) of the ancient Shu Kingdom. The kingdom was a center of civilization(文明) along the Yangtze River. In 1986, two pits were discovered by the experts. At that time, over 1,000 cultural relics were found.

The newly-discovered relics are similar to those found in 1986, as they also include divine trees and gold and bronze masks. They also found cong, which was commonly found at the 5,000-year-old Liangzhu ruins in Zhejiang Province. And new kinds of cultural relics have also been dug up. For example, experts found two square zun, a kind of ancient tool that was used for holding water or wine.

The discovery of Sanxingdui has raised an important question about the origins(起源) of Chinese civilization. The ancient Shu civilization that built Sanxingdui is believed to be one of the earliest civilizations in China. The site, along with the Liangzhu and Shijiahe sites along the Yangtze River, shows that the birthplace of Chinese civilization might not have been only along the Yellow River in north China.

"These relics show that the Sanxingdui Ruins site had a close connection with central China, but it also marks an original ancient civilization with strong creativity,"said Chen Xiandan, a member of the expert team.

1. What do we know about the relics newly found at the Sanxingdui Ruins?

- A. They are all made of gold.
- B. They were all found in the same pit.
- C. They were created over 3,200 years ago.
- D. They are the same with those found in 1986.
- 2. Which of the following was found for the first time in the Sanxingdui Ruins?
- A. The divine tree. B. Ivory.



- C. The gold mask. D. Square zun.
- 2. The discovery of Sanxingdui shows that Chinese civilization_____.
- A.might have several different origins
- B.was centered along the Yangtze River
- C.started earlier than was believed before
- D. developed from the ancient Shu civilization
- 4. What do the newly-discovered relics suggest?
- A. The Sanxingdui Ruins are the remains of the ancient Shu Kingdom.
- B. The Sanxingdui Ruins site is more important than the Liangzhu site.
- C. The ancient Shu civilization is the earliest civilization in China.
- D. Sanxingdui civilization had a connection with Liangzhu civilization.

答案解析:

1. C. They were created over 3,200 years ago.

解析:根据文章第一段,专家宣布他们在三星堆遗址的六个坑中发现了超过500件可以 追溯到3200多年前的文物。因此,新发现的文物是3200多年前的。

2. D. Square zun.

解析:根据文章第三段,专家们发现了两种新的文物,其中包括两个方尊,这是一种 古代用来盛水或酒的工县,之前在三星堆遗址中并未提到发现。

3. A. might have several different origins

解析:根据文章最后一段,三星堆遗址的发现提出了关于中国文明起源的重要问题。 古代蜀文明建造的三星堆被认为是我国最早的文明之一。这个遗址以及沿着长江的良 渚和石家河遗址表明,中国文明的发源地可能不仅限于北中国的黄河流域。因此,中 国文明可能有多个不同的起源。

4. D. Sanxingdui civilization had a connection with Liangzhu civilization.



解析:根据文章第三段,新发现的文物中包括在浙江良渚遗址常见的玉琮,这表明三 星堆文明与良渚文明有联系。此外,文章最后一段中陈显丹的话也暗示了三星堆与中 原地区(可能包括良渚文明)的紧密联系。

2025年中考英语阅读理解专项训练及答案(4)

A museum worker found in Argentina a fossil(化石) of a kind of meat-eating dinosaur named

Guemesia.It is the first time that this kind of dinosaur has been discovered. It, possibly a young one, lived about 70 million years ago before an asteroid(小行星)hit the Earth,which killed about three-quarters of the Earth's species including the dinosaurs.

The fossil of the dinosaur was discovered in Argentina's northwestern Salta province. Researchers named the dinosaur Guemesia, which was taken from Argentine independence hero Martin Miguel de Guemes and the museum worker Javier Ochoa.

The dinosaur likely belongs to a group of meat-eating dinosaurs called abelisaurus. It walked on two legs and had only small and weak arms. The short arms may have forced Guemesia to depend on its powerful head to fight with itsenemies. "It's quite different from other meat- eating dinosaurs. So this allows us to understand that we're dealing with a totally new kind of dinosaur, " said Federico Agnolin, the lead author of a study on the dinosaur and a researcher at Argentine national science council CONICET.

"We know it had a very sharp sense of smell and was short-sighted," said another researcher Alexander Lazarus. "It would have walked upright on its large feet, with its strong head leading the way. Some scientists think that could mean the animal hunted other animals with its head."

According to other research and studies on dinosaurs, the abelisaurus lived in what is now Africa, South America and India. And before the finding of Guemesia, many fossils were dug up in Argentina—nearly all of them in southern Patagonia, far from Salta province. Therefore, researchers said that this discovery adds to Argentina's reputation(声誉) as a treasure trove(宝库) of fossils of dinosaurs.

1.From paragraph 1, we can know Guemesia_____.

A. was unknown to people before

B.was younger than other dinosaurs

C.was a very common kind of dinosaur



- D. was the first meat-eating dinosaur to be discovered
- 2. Who discovered the fossil of Guemesia first?
- A. Alexander Lazarus.
- B. Federico Agnolin.
- C. Javier Ochoa.
- D. Martin Miguel de Guemes.
- 3. What made Guemesia different from other meat-eating dinosaurs?
- A. The strong head.
- B. The short legs.
- C. The long arms.
- D. The large feet.
- 4. What do the underlined words " this discovery 3 in the last paragraph

refer to?

- A. The discovery of Guemesia.
- B. The discovery of meat-eating dinosaurs.
- C. The discovery of dinosaurs in southern Patagonia.
- D. The discovery of dinosaurs with good sight.
- 5.The writer writes this passage in a____tone(语气).
- A.humorous B.surprising C. serious D. proud

答案解析:

- 1.A. was unknown to people before
- 第一段中提到"It is the first time that this kind of dinosaur has been discovered.",意



思是这是这种恐龙首次被发现,因此可以推断出Guemesia之前是人们不知道的,选项 A正确。

2.C. Javier Ochoa.

在第三段中提到,恐龙化石是在阿根廷西北部的萨尔塔省发现的,研究人员将这种恐 龙命名为Guemesia,这个名字来自阿根廷独立英雄Martin Miguel de Guemes和博物馆工作人员Javier Ochoa。因此,可以推断出是Javier Ochoa首先发现了Guemesia的化石,选项C为正确答案。

3.A. The strong head.

第四段中提到,"这种恐龙可能属于被称为阿贝力龙的食肉恐龙群。它用两条腿走路 ,只有又小又弱的胳膊。短小的胳膊可能迫使Guemesia依靠它强大的头部与敌人战斗 。"因此,Guemesia与其他食肉恐龙不同的是它强大的头部。

4.A. The discovery of Guemesia.

最后一段中提到"Therefore, researchers said that this discovery adds to Argentina's reputation as a treasure trove of fossils of dinosaurs.",意思是"因此,研究人员说,这一发现为阿根廷作为恐龙化石宝库的声誉增添了光彩。"根据上下文可知,this discovery指的是Guemesia的发现,因此答案为A。

5.C. serious

文章主要介绍了新发现的恐龙化石Guemesia,介绍了其特点和研究意义,内容比较严肃,没有幽默、惊讶或自豪的语气,因此选择C,即严肃的语气。

2025年中考英语阅读理解专项训练及答案(5)

Gyaltsan,a Tibetan man from Nyingchi city in the Tibet autonomous region has created a new type of multiplication chart(乘法表)that helps primary school students calculate(计算)faster.

Different from the small and big 9×9 multiplication charts, which are used nationally and make use of numbers the new chart uses 31 Chinese characters, including 11 referring to numbers.

Gyaltsan showed a talent for math at school, but he left before finishing primary school.Four years ago. according to the 9 × 9multiplication charts.he began to create a new chart based on formulas(公式)coming from Tibetan chess and dice games. through repeated experiments with his daughters,the new system finally worked.



The chart is better suited to primary students between grades three and five, but anyone can learn and it is very helpful to oral arithmetic(口算)skills.Even slower students take less than 8minutes to finish 120 multiplication exercises, while it takes one of the best fifth grade students at Lhasa's Second Primary School up to 16minutes to finish the same number of exercises without using his method.

Legdron, Gyaltsan's youngest daughter, who is a fifth grader, is a direct beneficiary of her father's invention. She said that she studied the chart during her winter vacation last year, and it took her about a month to learn it by heart.

"When we do multiplication, I am much faster than students who have not learned it, and I find it so convenient, "the 11-year-old said. "My math used to be poor, but since I mastered the chart, I've progressed, and my grades are now in the upper-middle rank in class."

1.According to the passage, Gyaltsan's new multiplication chart_____.

- A. only uses 31 Chinese characters
- B. was made for Gyaltsan's students at first
- C. can improve primary students' calculation speed
- D. has nothing to do with 9×9 multiplication charts

2. With Gyaltsan's method, a common student may take____ to finish 120 multiplication exercises.

A. 7 minutes B.8 minutes C. 15 minutes D. 16 minutes

3. What does the underlined word " beneficiary " mean?

A.捐赠者 B. 等待者 C.联系人 D.受益人

- 4. What can be inferred(推断) from the passage?
- A. Gyaltsan's daughters asked him to create the chart.
- B. Gyaltsan got the idea for the chart when playing chess.
- C. Gyaltsan's chart is for students in grades two to six.
- D.Gyaltsan's daughters helped him in the process of creating the chart.



5. Which of the following would be the best title for the passage?

- A. A new way to improve math grades
- B. Different kinds of multiplication charts
- C. Tibetan's new chart helps make math easier
- D. A talented father helped his daughters with math

答案解析:

1. C. can improve primary students' calculation speed

解析:根据文章第四段,即使是学习较慢的学生使用Gyaltsan的新乘法表也能在不到8 分钟内完成120个乘法练习,这表明该乘法表可以提高小学生的计算速度。

2. A. 7 minutes

解析:文章第四段明确提到,使用Gyaltsan的方法,即使是学习较慢的学生也能在不到8分钟内完成120个乘法练习,只有A选项符合作者的意思。

3. D. 受益人

解析:根据文章第五段,Legdron是Gyaltsan最小的女儿,她是父亲发明的直接受益者,这说明"beneficiary"在这里的意思是"受益人"。

4. D. Gyaltsan's daughters helped him in the process of creating the chart.

解析:文章第三段提到,Gyaltsan通过与他女儿的反复实验,这个新系统最终奏效了 ,这表明他的女儿在创造乘法表的过程中帮助了他。

5. C. Tibetan's new chart helps make math easier

解析:文章主要讲述了Gyaltsan创造的一种新的乘法表,这种乘法表能够帮助小学生 更快地计算,因此"Tibetan's new chart helps make math easier"最能概括文章的主题。

2025年中考英语阅读理解专项训练及答案(6)

China has just opened its FAST radio telescope(射电望远镜)to international scientists. It means scientists across the world can apply for using the telescope to do astronomical observations.



FAST is short for Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope. It was completed in September2016 and it officially began operating in January 2020. Measuring 500 meters in diameter. FAST is the world's largest single-dish radio telescope, and is 10 times more sensitive than the 100-meter Radio Telescope Effelsberg in Germany.

The major scientific task of the telescope is the observation of pulsars(脉冲星). The study of pulsars can help to confirm the existence of gravitational radiation(引力辐射) and black holes, and help solve many other major questions in physics. Another major scientific goal of FAST is to search for life outside the Earth.

The telescope is located in a naturally deep and round karst depression(喀斯特洼地)in southwest China's Guizhou Province. The first advantage of the selected site is the altitude(海拔). The average altitude of Guizhou is about1,100 meters. Generally, the higher the altitude, the more the telescope can observe. Secondly, the radio telescope needs to have a "big pan" to receive better signals. The huge natural depression could reduce the difficulty of construction. Moreover, the selected site in Guizhou is far away from cities, and has a low population density, which reduces the interference(干扰) caused by wireless devices such as TVs, mobile phones and radios from human activities.

So far, FAST has found over 300 pulsars.Experts predict that the number could reach 1,000 in five years and that the telescope could find and locate the first pulsar outside the Galaxy.

- 1.Who can use FAST?
- A.Chinese scientists.
- B. Scientists from all countries.
- C.Soldiers and policemen.
- D.All Chinese citizens.
- 2. When did FAST start working officially?
- A. In 2015. B. In 2016.
- C. In 2020. D. In 2021.
- 3. Which of the following is a main task of FAST?
- A. To study black holes.



- B. To explore the sun.
- C. To observe pulsars in the universe.
- D. To send signals into space.
- 4. What do we know from the fourth paragraph?
- A. The advantages of the selected site for FAST.
- B. Guizhou Province has the highest altitude in China.
- C.The reasons for using mobile phones less.
- D. FAST is built in a pan-shape place to keep people out.
- 5. What do scientists think FAST will probably be able to do in the future?
- A. Identify more than 300 pulsars in five years.
- B. discover the first pulsar outside the Galaxy.
- C. Locate wireless devices around the world.
- D. collect all kinds of sounds in space.

答案解析:

1. 答案: B

解析:根据第一段中的"It means scientists across the world can apply for using the telescope to do astronomical observations."可知,全世界的科学家都可以申请使用FAS T进行天文观测,因此选项B正确。

2. 答案:C

解析:根据第二段中的"It officially began operating in January 2020."可知,FAST在2020年1月正式开始运行,因此选项C正确。

3. 答案:C

解析:根据第三段中的"The major scientific task of the telescope is the observation of pulsars."可知,FAST的主要科学任务是观测宇宙中的脉冲星,因此选项C正确。



4. 答案: A

解析:第四段讲述了FAST选址的优势,包括海拔高、自然形成的巨大洼地减少了建设 难度、远离城市且人口密度低减少了人类活动中的无线设备干扰,因此选项A正确。

5. 答案: B

解析:根据最后一段中的"Experts predict that the telescope could find and locate the first pulsar outside the Galaxy."可知,专家预测FAST可能能够发现并定位银河系外的 第一个脉冲星,因此选项B正确。

2025年中考英语阅读理解专项训练及答案(7)

A restaurant in Sweden, Table For One, only serves one diner every time, just as the restaurant's name shows. It is owned by a Swedish couple, Rasmus Persson and Linda Karlsson. The restaurant lies next to the couple's home in a far village.

According to their official(官方的)website.only one person can dine at the table. which means the couple can give their full attention to one guest at a time."For us, the act of eating is an amazing experience, "Persson says. The diner, sitting in the field, will receive their food from the kitchen in the couple's home about 150 feet away by a basket tied to a rope. Every guest will have the pleasure of dining with themselves.

Each meal is made up of three courses(一道菜)made by Persson, along with some drinks. "We welcome all no matter whether you are rich or poor. The price of the menu is up to the guest, " says Karlsson. The couple has also chosen a pay-what-you-wish system in order to feed people who may be in trouble because of COVID-19.

During the COVID-19, the former professional chef(厨师), Persson, has been cooking for his wife's parents and serving them through the window. This resulted in the idea of Table For One. The couple is not doing this to make money. They say, "We want to avoid the feeling of being watched while eating. We all are facing difficult times and there are people who have lost their jobs, a loved one or even their mind. We want to do our best to make sure every guest has a respite from all the stress and difficulty in life. "The couple might make the Table For One larger in the future.

1. Which of the following features does Table For One have?

It lies in a far village.

It provides free meals for guests.

It only serves one guest every time.



It is becoming more and more beautiful.

- A. B. C. D.
- 2. Which question is mainly discussed in paragraph 2?
- A. How is the guest served?
- B. Where does the restaurant lie?
- C. Why is the restaurant opened?
- D. What advice do the guest have?
- 3. Why was a pay-what-you-wish system chosen?
- A. To fight against COVID-19.
- B. To help some people in need.
- C. To draw more guests' attention.
- D. To make the restaurant develop better.
- 4. What gave the couple the idea for opening the restaurant?
- A. The advice of Karlsson's parents.
- B. The influence of COVID-19.
- C. The serving experience.
- D. The cooking skill of Persson.
- 5. What does the underlined part " a respite " probably mean in English?
- A. A chance. B. A choice.
- C. A break. D. A feeling.

答案解析:

1. A.



解析:根据文章第一段,这家餐厅位于一个遥远的村庄(a far village),并且每次只服务一位客人(only serves one diner every time),所以选项 和 是正确的。

2. A. How is the guest served?

解析:第二段主要讨论了客人是如何被服务的,包括餐厅只服务一位客人,以及客人 如何通过篮子和绳子从150英尺外的厨房接收食物,所以选项A是正确的。

3. B. To help some people in need.

解析:根据文章第三段,选择"你付多少就多少"的支付系统是为了帮助那些可能因为COVID-19而遇到困难的人,所以选项B是正确的。

4. C. The serving experience.

解析:根据文章最后一段,Persson在COVID-19期间通过窗户为妻子的父母做饭和服务,这给了他们开设Table For One餐厅的想法,所以选项C是正确的。

5. C. A break.

解析:划线部分" a respite " 在这里的意思是" 暂时的休息或放松 " ,与选项C中的" A break " 意义相符,所以选项C是正确的。

2025年中考英语阅读理解专项训练及答案(8)

How many times have you squeezed toothpaste from tube? Too many times to count? You may be interested to know that it was not always packaged in tubes.

Toothpaste was once sold only in jars and often the family members all dipped their toothbrushes into the same jar. Not very healthful!

In 1892, Dr. Washington Sheffield, a dentist, had the idea of putting toothpaste in tubes. He began to sell tubes of toothpaste, and business was so good that he produced tubes for other products also. The next time you squeeze a tube of toothpaste, think of Dr. Sheffield and his wonderful idea.

1. The best title is .

A.Jars and Brushes B.An Unhealthy Idea C.The Beginning of Toothpaste Tubes D.A Dentist Makes a million Dollars



2. The story says that toothpaste was once sold in .

A.boxes B.pipes C.jars D.bowls

3. Dr. Washington Sheffield was .

A.an eye doctor B.a dentist C.a teacher D.a foot doctor

4. One thing the story does not tell about the toothpaste tube is .

A.when Sheffield got the idea B.who invented it C.how much it cost D.if it was a success

5. The underlined word " produced" in the last paragraph means .

A.cleaned B.lost C.made D.squeezed

答案解析:

1. C. The Beginning of Toothpaste Tubes

解析:文章讲述了牙膏是如何从罐子转变为管装的,因此最合适的标题是关于牙膏管 开始的选项。

2. C. jars

解析:文章第二句提到牙餐曾经是 "sold only in jars ",所以正确答案是罐子。

3. B. a dentist

解析:文章第三段第一句明确指出Dr. Washington Sheffield是一位牙医 a dentist)。

4. C. how much it cost

解析:文章没有提到牙膏管的价格,所以这是故事没有告诉我们的关于牙膏管的事情。

5. C. made

解析:在文中, "produced"指的是Dr. Sheffield制造或生产了牙膏管,所以"made"是正确的同义词。

2025年中考英语阅读理解专项训练及答案(9)



Yuan Longping, "the father of hybrid rice(杂交水稻)", is one of the most important agricultural scientists. He had spent his whole life on hybrid rice.

Food was a big problem in China in the past. It was because China had 22% of the world 's population, but only 7% of its farmland. In the 1960s, China had serious hunger. Millions of people died because they had no food. professor Yuan was very sad to see this. "How can I help people have enough food?" he thought. He decided to work on a new kind of hybrid rice that had a high output(产量). He and his team studied the rice seeds(种子)day and night. At last, in 1973, they grew a new kind of hybrid rice. This rice is strong. Farmers can grow it in many different kinds of farmland and also in bad weather. It can also fight diseases. Its output is much higher than common kinds of rice.

Professor Yuan has already left us, but he will be remembered forever.

10.What had Yuan Longping spent his whole life on?_____

- A.Population.
- B.Weather.
- C.Hybrid rice.

11.What made millions of people die in the 1960s?_____

- A.No food.
- B.Serious diseases.
- C.No seeds.

12.When did they grow a new kind of hybrid rice?_____

- A.In 1960.
- B.In 1973.
- C.In 2020.

13.Which of the following is TRUE about hybrid rice?_____

A.Its output is much higher.



B.It is not strong enough.

C.It can 't grow in bad weather.

10. C. Hybrid rice.

答案解析:

10.C. Hybrid rice.

解析:根据文章第一段, "Yuan Longping, 'the father of hybrid rice', is one of the most important agricultural scientists. He had spent his whole life on hybrid rice." 可以得知,袁隆平一生致力于杂交水稻的研究。

11. A. No food.

解析:文章第二段提到, "In the 1960s, China had serious hunger. Millions of people died because they had no food." 说明了在1960年代,由于没有食物,数百万人死亡。

12. B. In 1973.

解析:文章第三段提到, "At last, in 1973, they grew a new kind of hybrid rice." 表明他们是在1973年培育出了新的杂交水稻。

13. A. Its output is much higher.

解析:文章第三段提到,"Its output is much higher than common kinds of rice." 说明杂 交水稻的产量远高于普通水稻。选项B和C与文章中提到的杂交水稻的特性相反,因此 不正确。

2025年中考英语阅读理解专项训练及答案(10)

When autumn arrives in the United States and Canada, you can see one of nature 's greatest scenes—the yearly migration(迁徙) of the monarch butterflies(帝王蝶).

No other butterfly in the world migrates like the orange and black monarch of North America. They can not live for long periods in cold weather. So each autumn around October, the butterflies travel up to 3,000 kilometers south to spend winter. Some even fly to the mountains of Mexico.

It usually takes the butterflies two months to reach Mexico. When it is warm, they start to back north in the spring. But not one butterfly finishes the whole trip. They lay eggs along the way and die. It might take the monarchs as many as four to five generations(代)



to complete the journey all the way back up to Canada, says Sarina Jepsen, who directs the endangered species program for the Xerces Society.

The most amazing thing about these butterflies is that they return to the very same trees in Mexico that their great-great-grandparents used the winter before.

However, the number of these colorful butterflies has dropped in recent years. The US Fish and wildlife Sen ice said that nearly a billion monarchs have disappeared from overwintering sites(越冬地点) since 1990, theWashington Postreported, one of the main reasons, experts say, is that farmers have used herbicides(除草剂) on the milkweed(马利筋) plants that these butterflies feed on.

.

- 11.What color are the monarch butterflies?_____
- A.Orange and black.
- B.Pink and black.
- C.Orange and white.
- 12. How long does it take the monarch butterflies to reach Mexico?_____
- A.One month.
- B.Two months.
- C.Four to five generations.
- 13.What is the most amazing thing about the monarch butterflies?_____
- A.They migrate to visit their friends.
- B. They are protected by their family members.
- C.They can return to the same trees that their ancestors lived in.

14. From the passage, we know that the number of the monarchs has dropped mainly because of _____.

A.less food



B.bad weather

C.air pollution

15.What might the writer talk about next after the passage?_____

A. How to plant more trees.

B. How to research these butterflies.

C.What we can do to protect these butterflies.

答案解析:

11. A. Orange and black.

解析:根据文章第二段,"No other butterfly in the world migrates like the orange and black monarch of North America." 可以得知,帝王蝶的颜色是橙色和黑色。

12. B. Two months.

解析:文章第三段提到, "It usually takes the butterflies two months to reach Mexico." 表明帝王蝶通常需要两个月的时间才能到达墨西哥。

13. C. They can return to the same trees that their ancestors lived in.

解析:文章第四段提到, "The most amazing thing about these butterflies is that they return to the very same trees in Mexico that their great-great-grandparents used the winter before." 说明帝王蝶最令人惊讶的是它们能够返回到它们的曾祖父母前一年冬天居住的同一棵树上。

14. A. less food

解析:文章最后一段提到, "one of the main reasons, experts say, is that farmers have used herbicides on the milkweed plants that these butterflies feed on." 说明帝王蝶数量减少的主要原因是农民使用了除草剂,杀死了帝王蝶赖以生存的马利筋植物,即食物减少。

15. C. What we can do to protect these butterflies.

解析:文章最后提到了帝王蝶数量减少的问题,因此接下来的内容很可能会讨论我们 可以做些什么来保护这些蝴蝶。选项A和B虽然可能与环境保护相关,但不如选项C直 接关联到文章的主题。



2025年中考英语阅读理解专项训练及答案(11)

Few people would be foolish enough to walk among lions and other wild animals. Today you can drive safely through wild animal country, if you keep your car windows closed. There are a number of such open-space zoos in the United States. The first was opened in 1967 in Florida. It is called Lion country Safari.Lion Country Safari has 650 acres full of wild African animals.

There are many lions and about 350 other animals, such as elephants, giraffes, zebras, and chimps. To keep visitors safe, there are a few rules — no cloth-top convertibles, all windows closed, and no getting out of cars. For those who like to get closer to the animals, there is a pettingwhere there are baby animals only. It's safer that way.

1. The best title is.

A. Walking with Wild Animals B. Elephants and Lions C. Follow the Rules D. A Drive-in Zoo

2. One thing not allowed in Lion Country Safari is.

A. hard-topcars B. closed windows C. cloth-top convertibles D. wild animals

3. In Lion Country Safari there are.

A. 640 elephants B. 35 animals C. 1,967 giraffes D. many lions

4. Leaving car windows open in the Lion Country Safari would be. A. fun B. safe C. dangerous D. wise

5. The underlined word "section" in paragraph 3 means.

A. hospital B. animal C. area D. glove

答案解析:

1. D. A Drive-in Zoo

解析:文章主要介绍了美国的开放式动物园,特别是佛罗里达的Lion Country Safari,人们可以在里面开车观赏野生动物,但必须遵守一些安全规则。因此,选项 D)"汽车动物园"最能概括文章的主旨。其他选项要么过于狭窄(只涉及部分内容,如 大象和狮子),要么与文章主题不符(如"与野生动物同行"或"遵守规则")。

2. C. cloth-top convertibles



解析:根据文章中的句子"To keep visitors safe, there are a few rules — no cloth-top convertibles, all windows closed, and no getting out of cars."可知,在Lion Country Saf ari中,为了游客的安全,有几条规则,其中之一就是不允许开布顶敞篷车。因此,选项C)正确。

3. D. many lions

解析:文章中提到"Lion Country Safari has 650 acres full of wild African animals. There are many lions and about 350 other animals",即Lion Country Safari有650英亩 的土地,上面满是非洲野生动物,其中有很多狮子和大约350只其他动物。因此,选项 D)"许多狮子"是正确的。

4. C. dangerous

解析:根据文章中的句子"To keep visitors safe, there are a few rules — no cloth-top convertibles, all windows closed, and no getting out of cars."可知,为了游客的安全,必须关闭所有车窗,因此如果打开窗户将会是危险的。所以选项C)正确。

5. C. area

解析:根据第三段的内容"For those who like to get closer to the animals, there is a petting section where there are baby animals only. It's safer that way."可知,对于那些 喜欢更接近动物的人来说,有一个只允许有小动物的抚摸区域,这样更安全。因此, 这里的"section"指的是一个特定的区域或地方,即选项 C)"area"。其他选项与上下文不符。

2025年中考英语阅读理解专项训练及答案(12)

I shook hands with my father in the truck, and for a long time he looked straight ahead and didn't say a word. But I knew he was going to say a little t o me. "I can't tell anything," he finally said. "I never went to college, and none of your brothers went to college. I can't say don't do this and do that, because everything is different and I don't know what is going to come up. I can't help much with money either, but I think things will work out. "

He gave me a new check-book. "If things get pushing, write a small check. But when you write one, send me a letter and let me know how much. There are some things we can always sell." In four years all t he checks I wrote were less than a thousand dollars. My part-time jobs such as reading to the blind student and sitting with the teachers' kids filled in the financial gaps.

"You know what you want to be, and they'll tell you what to take," my father went on. "When you get a job, be sure it's honest, and work hard." I knew that soon I would be



alone in the big town, and I would be missing the cool winds and a life where your thinking was done for you.

Then my dad reached down beside his seat and brought the old, broken Bible that he had read so often, the one he used when he wanted to look something up in a friendly quarrel with one of the neighbours. I knew he would miss it. I knew, though, that I must take it.

He didn't say read this every morning. He just said, "This can help you if you will let it."

Did it help? I got through college without being a burden on the family. I have been able to make money since.

- 46. What is the writer's main purpose (目的) in writing this passage?
- A. To tell the readers his life story.
- B. To tell people what kind of person his father was.
- C. To let people know how poor he was.
- D. To tell the readers what present he got from his father.
- 47. Why did the father not ask his son not to do this and do that?
- A. Because he felt quite confident of his son.
- B. Because he was born from a poor family.
- C. Because he was a man of few words.
- D. Because he didn't want to be much too strict with his son.
- 48. What would someone learn from this passage?
- A. How to live by oneself. B. How to stand on one's own feet.
- C. What a good father should do. D. What the self-important is like.
- 49. What may be the proper Chinese for the underlined part in the passage?
- A. 闲暇时光. B. 学费. C. 经济不足. D. 精神空虚.
- 50. What kind of book did the Bible seem to be to the writer's father?



A. It was a book which told you how you should get on well with others.

B. There were many good examples for you to copy in it.

C. It was a book that told you how to get a good job and a good future.

D. It was a good book that could help you when you were in trouble.

答案解析:

46. D. To tell the readers what present he got from his father.

解析:文章主要讲述父亲在作者上大学前给的礼物:支票本和圣经,因此主要目的是 让读者了解父亲给他的礼物。

47. A. Because he felt quite confident of his son.

解析:文章中父亲说他从未上过大学,也不了解大学生活,因此他不能告诉作者该做 什么不该做什么,这表明他相信儿子能够自己做出正确的决定。

48. B. How to stand on one's own feet.

解析:文章通过作者父亲的话语和作者自己的经历,传达了自立更生的信息,即如何 在困难中独立站起来。

49. C. 经济不足.

解析:划线部分"financial gaps"直译为"财务缺口",在中文中最恰当的对应词汇是"经济不足"。

50. D. It was a good book that could help you when you were in trouble.

解析:文章中提到父亲在需要的时候会查阅圣经,并且在给作者圣经时说"这可以帮助你,如果你愿意让它帮助你的话",这表明父亲认为圣经是在困难时刻可以提供帮助的好书。

2025年中考英语阅读理解专项训练及答案(13)

If you look at the top of your phone, you'll usually see a little symbol that says 3G or 4G. The "G" stands for the "generation" (代) of your mobile network. But the symbols will become things of the past after 5G networks fully arrive.

On March 30, Shanghai vice-mayor Wu Qing made the first 5G video call on a Huawei



Mate X Smartphone. Shanghai has also become the first city in China to start testing 5G networks.

About 100 times faster than 4G networks, 5G will let people download and upload data(数据) faster than ever before. But 5G won't just bring faster mobile internet. People can use it for many other things as well.

For example, 5G will help to make self-driving cars safer. Today's self-driving test cars have one problem-lag(延迟). When the car "sees" an obstacle(障碍物), it sends this information to a data center and receives instructions, However, it will be some time before it sends and receives this information. With this kind of lag, the cars might crash because they don't receive instructions in time. With 5G, this lag will be greatly lowered, making the cars safer.

5G could also be used to power the internet of things (IoT), that is, a large online network that connects all things and people. Fast internet speeds will be the key to developing this technology.

The IoT could be used in a lot of ways. For example, with IoT, your refrigerator could automatically (自动地) place an order online for eggs when it finds that there are no eggs left inside.

- 1、 Which city was 5G tested for the first time?
- A.Beijing. B. Shanghai. C. Shenzhen.
- 2、What can we infer(推测) according to the passage?.
- A.5G is widely used in China now.
- B.5G networks will make our lives more convenient.
- C.There are no symbols at the top of our phones.
- 3、 The writer uses self-driving cars as an example to .
- A.explain how 5G's fast speed can be helpful
- B.warn about the possible dangers of self-driving cars
- C.explain how self-driving cars work
- 4、 What is IoT according to the passage?



A.A robot that can do housework.

B.An online store where you can buy anything.

C.A large online network that connects things and people.

5、 Which sentence is right according to the passage?

A.5G will help us buy eggs quickly.

B.Robots can help us buy eggs online.

C.Our refrigerator can order eggs online for us.

答案解析:

1. B. Shanghai.

解析:根据文章第二段,上海副市长吴清在华为Mate X智能手机上进行了第一个5G视频通话,上海也成为中国第一个开始测试5G网络的城市。

2. B. 5G networks will make our lives more convenient.

解析:文章中提到5G网络不仅能提供更快的移动互联网,还能用于许多其他事情,如 使自动驾驶汽车更安全,推动物联网的发展,这些都表明5G网络将使我们的生活更加 便利。

3. A. explain how 5G's fast speed can be helpful

解析:文章通过自动驾驶汽车的例子来说明5G网络的高速可以减少延迟,从而使汽车更安全,这是在解释5G的快速速度如何提供帮助。

4. C. A large online network that connects things and people.

解析:根据文章最后两段,物联网是一个将所有事物和人连接在一起的大型在线网络。

5. C. Our refrigerator can order eggs online for us.

解析:文章最后提到,通过物联网,当冰箱发现里面没有鸡蛋时,可以自动在线订购 鸡蛋,这说明冰箱可以为我们在线订购鸡蛋。

2025年中考英语阅读理解专项训练及答案(14)



According to a 2018 study from San Francisco state University, nearly 2. 4 billion people around the world used a smartphone in 2017. By the end of 2019, more than a third of the global population will be using a smartphone.

However, smartphone technology can be a double-edged sword. On the one hand, it sends us unlimited amounts of information. On the other hand, using a smartphone may become an addiction.

Erik Peper and Richard Harvey are both health education professors at San Francisco State university. They led the study. Peper explains that smartphone addiction forms connections in the brain that are similar to drug addiction.

And these connections form slowly over time. Also, addiction to social media may affect our emotional state. The two professors asked 135 university students about their habit of smartphone use and their feelings. They found that students who used their phones the most reported higher levels of feeling lonely, depressed and anxious.

Peper and Harvey do not blame users for their technology addiction. They believe it is the tech industry's desire to make more money that is to blame for the technology addiction. The researchers warm that workers in the technology industry know how to control our brains and turn us into addicts.

But the researchers say that we can limit our brains to be less addicted to our phones and computers. Enk Peper suggests timing off our phones before we sleep or do something important. The researchers also suggest taking control of when and where you answer texts or emails. You do not need to answer them all. And you certainly don't need to answer them as soon as you get them. They also suggest putting limits on the time you spend on social media. If you want to catch up with friends on Facebook, set aside a small amount of time to it. You should focus on important tasks and do not allow technology to disturb you.

- 1、 What can we infer from paragraph 1?
- A.Smartphone use has become extremely common.
- B.Most young people can't live without smartphones.
- C.Smartphones make our life more colorful and convenient.
- D.Most people consider smartphones as the greatest invention.
- 2、 The underlined sentence in Paragraph 2 means smartphone technology____.



- A.has a brilliant future
- B.can be better than most people think
- C.has both advantages and disadvantages
- D.can give us unlimited amounts of information
- 3、What did Enk Peper and Richard Harvey find about smartphone use?
- A.It can help reduce loneliness.
- B.It's more popular with students.
- C.It's preferred by young people feeling lonely.
- D.It can harm students' emotional state in many ways.
- 4、 What does the last paragraph mainly want to tell us?
- A.Social media isn't that important to us.
- B.We can train our brine to do many things.
- C.We shouldn't become addicted to our smartphones.
- D.There are ways to deal with Smartphone use addiction.
- 5、 Which of the followings is True?
- A.We can use smartphones to deal with loneliness.
- B.An addiction can't be controlled if we still use smartphones.
- C.There were nearly 2. 4 billion people using smartphones in the world in 2017.

D.Stop using smartphones if you don't know when and where you should answer the emails.

答案解析:

1、 A. Smartphone use has become extremely common.



解析:从第一段的数据可以看出,2017年全球有近24亿人使用智能手机,到2019年底,超过全球三分之一的人口将使用智能手机,说明智能手机的使用已经变得非常普遍。

2、 C. has both advantages and disadvantages

解析:划线句子前的内容提到了智能手机带来的好处(无限量的信息),而后文提到了 智能手机可能成瘾的坏处,因此这句话意味着智能手机技术既有优点也有缺点。

3、 D. It can harm students' emotional state in many ways.

解析:第四段中提到了Peper和Harvey的研究发现,那些使用手机最多的大学生报告了 更高水平的孤独、抑郁和焦虑感,说明智能手机的使用可能会以多种方式损害学生的 情绪状态。

4、 D. There are ways to deal with Smartphone use addiction.

解析:最后一段主要提出了限制智能手机使用成瘾的方法,如定时关闭手机、控制回 复短信和邮件的时间地点、限制社交媒体使用时间等,告诉我们有办法处理智能手机 使用上瘾的问题。

5、 C. There were nearly 2.4 billion people using smartphones in the world in 2017.

解析:这个选项直接与文章第一段提供的数据相符,2017年全球有近24亿人使用智能 手机。其他选项要么与文章内容相悖,要么是错误的推论。

2025年中考英语阅读理解专项训练及答案(15)

At some point in life, many people develop a mental (精神) problem.

While most people get over it, for others it doesn't go away easily.

The WHO says that about 20 percent of teenagers worldwide suffer from mental illness. It's thought that the number of teenagers with mental illness around the world will increase by half by 2020. It will become one of the main causes of illness, and even death.

In China, the picture isn't bright, either. About one tenth of teenagers under the age of 17 have a mental health challenge.

The world is changing fast. study and relationships have always caused stress, but today the stress is much higher than before, the WHO said.

A research centre in Oxford university says that young people today have big stresses at



school. For example, they experience bullying (欺凌). In a 2017 report, the centre noted that the Internet was a special source (渠道) of stress. Online, young people often see "messages about perfection" and this causes the young "great uncertainty about their futures", says the centre.

Also, according to China Daily, Chinese people don't ask for help with their mental problems. They fear that others will think less of them if they say that they are in mental trouble. Elaine Peng, a US mental health educator, makes a similar point. And in the UK, over three quarters of young people believe their mental problems have a social stigma. It is reported in 2017 that a quarter of young UK people wouldn't ask for help if they developed a mental problem.

Young people who don't ask for help for their condition may be creating problems for themselves in the future. Elaine Peng warned that, "If we hide our mental health, it may remain a problem forever."

"My message for young people is, if you feel something is wrong within you—ask for help," he told China Daily.

(1) Which of the following is NOT the cause of stress according to the passage?

- A.Heavy schoolwork
- B.Being bullied at school.
- C.Some information from the Internet.
- D.Certainty about the future.
- (2) Why don't Chinese people ask for help with their mental problems?
- A.They don't think them serious.
- B. They can get over them in time.
- C.They can keep their mental health secret.
- D.They are afraid of being looked down upon.
- (3) What does the underlined word "stigma" most probably mean in Chinese?
- A.羞耻 B. 印象 C. 援助 D. 危害



(4) Elaine Peng advised the teenagers with mental illness to _____.

A.think less of themselves B. avoid being bullied

C.ask for help as soon as possible D. stay away from the Internet.

(5) The main purpose of the passage is to _____.

A.ask research centers for help

B.tell about teenagers' stresses

C.call public attention on teenagers with mental illness

D.show some different opinions from different countries

答案解析:

(1) D. Certainty about the future.

解析:根据文章中提到的Oxford University的研究,年轻人在线上经常看到"关于完美的信息",这导致他们对未来感到"极大的不确定性",因此不确定性不是压力的原因,相反,是不确定性是压力的结果。

(2) D. They are afraid of being looked down upon.

解析:文章中提到,中国人不寻求心理健康帮助是因为他们害怕如果说出自己有精神问题,别人会看不起他们。

(3) A. 羞耻

解析:根据上下文,"stigma"在这里指的是社会对精神疾病患者的负面看法或标签,这 通常与羞耻感相关联。

(4) C. ask for help as soon as possible

解析:Elaine Peng的建议是,如果年轻人感到自己内在有问题,应该寻求帮助,这意味着她建议患有精神疾病的青少年尽快寻求帮助。

(5) C. call public attention on teenagers with mental illness

解析:文章通过提供全球青少年精神疾病的数据、原因和对待这种情况的态度,旨在 引起公众对青少年精神疾病的关注。虽然文章中提到了不同国家的观点,但这不是文



章的主要目的,而是为了支持主要目的,即呼吁关注青少年的精神健康问题。

2025年中考英语阅读理解专项训练及答案(16)

My first day of school was very interesting and couldn't be easily forgotten. I went to my science class in the morning and found a seat in the back. I waited there for 15 minutes before the bell rang. The science teacher told us about some class rules. No one talked to me and I didn't talk to anyone else. I was one of those very shy girls. After the science class, I had an English class. I thought it would be boring but later I found it very funny. When the classes of the morning ended I went to lunch. I sat outside the dining room with no one to talk to and no food because I was too nervous to join the lunch line. I kept looking around hoping to see someone I knew but I never saw anyone.

Lunch ended and I went to have my art class. I was the first one there and not even my teacher was there yet. So I sat at my desk and started drawing some pictures. I didn't notice the rest of the class walking in or the girl that was standing behind me till I was surprised by the voice, "So what are you drawing?" It was a girl who had really long hair. She ended up being my best friend and one of the kindest and liveliest girls I know.

In the next class meeting, the teacher asked us to talk about the past holiday. I was glad to make some new friends in the class. The first day of high school was hard for me but I got through it.

- (1) What do we know about the writer's science class?
- A.She was 15 minutes late for it.
- B.She learned some class rules.
- C.She made some new friends.
- D. She sat in the front row.
- (2) According to the writer, the English class was .
- A.boring B. interesting C. hard D. useful
- (3) The writer had no lunch because she .
- A.wasn't hungry B. forgot the lunch time
- C.was afraid to stand in line D. didn't like the dining room



(4) In the art class, the writer .

A.got to know a lively girl

B.talked about her past holiday

C.met someone she knew before

D.drew some pictures about her class

(5) What was the writer's first class in the afternoon?

A.The class meeting. B. The English class.

C. The science class. D. The art class.

答案解析:

(1) B. She learned some class rules.

解析:根据文章中的描述,"The science teacher told us about some class rules.",可以确定作者在科学课上学习了课堂规则。

(2) B. interesting

解析:文章中提到," I thought it would be boring but later I found it very funny.",这表明作者最终发现英语课很有趣。

(3) C. was afraid to stand in line

解析:文章中说到,"I sat outside the dining room with no one to talk to and no food because I was too nervous to join the lunch line.",说明作者因为太紧张而不敢排队买饭。

(4) A. got to know a lively girl

解析:文章中描述了在艺术课上,一个长头发的女孩过来和作者说话,并最终成为了 她最好的朋友,这个女孩被描述为 " one of the kindest and liveliest girls I know. "。

(5) D. The art class.

解析:文章中提到, "Lunch ended and I went to have my art class.",说明午餐后作者去的下一节课是艺术课。



2025年中考英语阅读理解专项训练及答案(17)

As we all know, English is an important subject in middle school. Everyone knows that they must learn English well, but some people don't know how to learn it well. Here are some suggestions which may help you with your English.

The biggest problem is people's own fear. They worry that they won't say things correctly or that they will look foolish so that they don't speak English at all. Don't be afraid of being laughed at. Only if we aren't afraid of making mistakes can we learn English well.

The fastest way to learn something is to do it again and again until you get it right. Learning English needs practice. Don't let a little fear stop you from getting what you want.

The best way to learn English is to have a good environment. Take notes in English, put English books around your room, listen to English radios, watch English news, movies and TV programs. Speak English with your friends whenever you can. The more English materials that you have around you, the faster you will learn it.

Many people think that exercises and tests aren't much fun. However, by doing exercises and taking tests you can really improve your English. If you never test yourself, you will never know how much you are making progress.

(1) The biggest problem of learning English is _____.

A.not knowing how to learn

B.being afraid of being laughed at

C.looking foolish

D.making mistakes

(2) The fastest way to learn English well is _____.

A.practicing over and over again

B.listening to it every day

C.going over the fear

D.going to a foreign country



(3) To create a good environment, you need to do many things except _____.

A.putting English books around your room

B.listening to English radios

C.watching English news and movies

D.speaking English with your friends only in class

(4) According to the passage, English exercises and tests are _____.

A.very necessary B. not helpful at all

C. very boring D. not important

(5) How many suggestions on how to learn English are mentioned according to the passage?

A.Two B. Three C. Four D. Five

答案解析:

(1)B.being afraid of being laughed at

在文章中提到:"The biggest problem is people's own fear. They worry that they won't say things correctly or that they will look foolish so that they don't speak English at all." 这句话的意思是,学习英语最大的问题是人们自己的恐惧,他们担心自己说错话或者 看起来很愚蠢,所以根本不说英语。因此,最大的问题是害怕被嘲笑,选项B是正确 的。

(2) A.practicing over and over again

在原文中,作者明确提到: "The fastest way to learn something is to do it again and again until you get it right. Learning English needs practice."

这句话的意思是学习任何东西最快的方式就是一遍又一遍地练习,直到你做对为止。 学习英语需要练习。因此,选项A,即一遍又一遍地练习,是学好英语最快的方式。

(3) D.speaking English with your friends only in class

在原文中提到" Speak English with your friends whenever you can.", 意思是要尽可能和朋友说英语,而不是仅限于在课堂上和朋友说英语。因此,选项D是除外项,即在



创造良好环境方面,不需要仅限于在课堂上和朋友说英语。

(4) A.very necessary

文章中提到"However, by doing exercises and taking tests you can really improve your English. If you never test yourself, you will never know how much you are making

progress.",意思是通过做练习和考试可以真正提高英语水平,如果不测试自己,就 不知道自己进步了多少。因此,可以推断出英语练习和考试是非常必要的,答案为A 。

(5)C. Four

文章中提到了四个学习英语的建议,分别是克服恐惧、多练习、创造良好的学习环境 和通过练习和测试来提高英语。因此,答案是C,即四个建议。

2025年中考英语阅读理解专项训练及答案(18)

Hi, guys! Last week I read a book called Rabbits in Australia. Rabbits look cute, but when they enter in large numbers, it's a problem. In Australia, rabbits have crowded into the land. They eat the plants that farmers grow. They eat the plants other animals need to eat, so other animals find it hard to live.

These days I'm reading Moby Dick. It's considered to be the "Great American Novel", or one of the greatest novels of all time. "The story takes place on a whaling ship that sails the seas to find Moby Lick, a very large whale.

Well, I love detective stories. Last month I read The Stolen Letter. The writer brings me into the story of his characters' lives. He also introduces a sense of mystery in the story. It keeps me interested until the very end of the story.

(1) What are Amy, Daniel and Simon talking about?

A.Listening. B. Speaking. C. Reading. D. Writing.

(2) The rabbits in the book Rabbits in Australia.

A.are very cute B. are in small numbers

C.cause a problem D. find it hard to live in Australia

(3) What type of book is Moby Dick?



A.Science. B. Novel. C. Detective story. D. Travel.

(4) What do we know about the book The Stolen Letter?

A.It's set in Australia.

B. It's about the writer's life.

C.Its story happens on a ship.

D.There's a sense of mystery in it.

答案解析:

(1)C. Reading.

解析:文章开头提到Last week I read a book called 'Rabbits in Australia' ",说明他们在讨论阅读。

(2)C. cause a problem

解析:文章中提到In Australia, rabbits have crowded into the land. They eat the plants that farmers grow... other animals find it hard to live. ",说明兔子在澳大利亚造成了问题。

(3)B. Novel.

解析:文章中提到It's considered to be the 'Great American Novel', or one of the greatest novels of all time.", 说明《白鲸》是一部小说。

(4) D. There's a sense of mystery in it.

解析:文章中提到He also introduces a sense of mystery in the story.",说明《被盗的信》这本书中有一种神秘感。